
Etusivu | Kuluttajille | Hirsirakennusten kiertotalous | Hirsirakentamisen perinne säilytettävä
Hirsirakentamisen perinne säilytettävä
”Jos hirsirakennus on palvellut jossain tarkoituksessa 100 vuotta, se voi hyvin palvella toisessa tarkoituksessa tai paikassa toiset 100 vuotta. Hirrelle 100 vuotta on lyhyt aika”, kokenut hirsimestari Tom Polamo Poklossi Oy:stä tuumii. Reilut parisenkymmentä vuotta hirsirakennuksia vanhoista ja uusista hirsistä tehnyt Polamo ihastuu aina uudelleen vanhoihin hirsiin ajan niihin tuoman patinan vuoksi. ”Hirsirakennus ikääntyy kauniisti, ja sen tarinaa voi lukea seinistä.”
Vanhoja hirsirakennuksia purkaessaan hän on huomannut, että niitä on aikanaan tehty sydänpuuvaltaisesta, tiukkakasvuisesta männystä. Hän arvioi, että pitkällä aikavälillä männystä valmistettu tai kierrätetty hirsirakennus säilyy paremmin kuin kuusikehikko. ”Tiukkasyiset hirret lisäävät rakennuksen säänkestoa eri olosuhteissa. Nykyään on vaikea saada enää sellaista puuta kuin vanhoissa hirsirakennuksissa on.” Polamo rakentaa ja korjaa erilaisia hirsikohteita. Palveluihin kuuluu myös hirsirakennusten hoitoa ja korjausta, kuten rakennusten suoristusta, hirsien vaihtoa tai pärekattojen tekoa.
Hän toivoo, että ihmiset miettisivät hirsirakennuksen myyntiä, jollei itsellä ole rakennukselle käyttöä. Kun rakennuksen katto on kunnossa, rakennuksen saa kaupaksi ja siitä voi syntyä kohtuullisella työmäärällä uusiorakennus. ”Kysyntää vanhoille hirsirakennuksille on. Monet etsivät sellaista aktiivisesti pitkäänkin. Myyjä taas saa rakennuksesta itselleen rahallisen korvauksen. Uusiokäytössä rakennus on parhaimmillaan, jos se voidaan korjata paikalleen tai siirtää ilman, että siihen tehdään paljon muutoksia. Rakennus säilyy sitä paremmin, mitä vähemmän tehdään muutoksia vaikka oviin ja ikkunoihin. Sellaiset kohteet ovat myös työmäärältään helpompia toteuttaa.”
Polamo muistuttaa, että jos löytää vanhan hirsirakennuksen, kannattaa ottaa jo ostovaiheessa ammattilainen arvioimaan rakennuksen kuntoa ja siirrettävyyttä. Vaikkei rakennusta voisikaan hyödyntää kokonaan,
siitä voi ehkä käyttää luovasti osia uudisrakentamiseen. ”Uuteen taloon voi vaikka hyödyntää pätkän vanhaa hirsiseinää sisustusratkaisuna joko seinäksi tai seinäkkeeksi. Kun vanhasta hirsirakennuksesta tekee uuden rakennuksen, se voi olla aika työlästä ja työmäärältään vastata uuden tekoa. Toki moni rakennus on muokattavissa, jos rakennuksen kunto on hyvä. Puuta on tosin silloin oltava riittävästi ja sen on oltava kovaa, ettei se lohkeile.”
Kahdenkymmenen vuoden aikana suhtautuminen kierrätettäviin hirsiin on muuttunut. Polamo muistelee, että aiemmin vanhojen hirsien kierrätyksellä haluttiin pelastaa rakennuksia ja säilyttää niitä. ”Viime vuosina on selvästi noussut sen rinnalle ajatus, että kierrätettäessä hirsissä oleva hiilivarasto puussa puussa, eikä rakentaessa hukata uusiomateriaalia. Itse mietin myös työpanosta, mikä vanhoihin rakennuksiin on laitettu, kun niitä on tehty käsityönä ja hirret on haettu metsästä hevosella. Kunnioitan ja arvostan vanhaa käsityöperinnettä. Nykyaikaisin nosturein ja konein työn tekeminen on ihan erilaista.”
Polamon asiakkaat ovat niin yksityishenkilöitä kuin kuntia tai seurakuntia. Hän on ollut peruskorjaamassa myös Korpilahden ja Viitasaaren kirkkoja. Isoja kohteita toteutetaan yhteistyössä useiden yrittäjien kanssa.
Kurssien ja käytännön työn kautta aikanaan alalle tullut Polamo sai äskettäin ammatillisen opettajan pätevyyden. ”Korjausrakentamisen osaajista on kohta huutava pula. Toivoisinkin, että oppilaitokset alkaisivat kouluttaa alalle osaajia.”
Tom Polamo toteuttaa talvisin keikkoja yhteistyökumppaneidensa kanssa Keski-Suomesta käsin. Kesät hän viettää tiiviisti Etelä-Savossa mökkeillen Ristiinassa Mikkelistä kotoisin olevan vaimonsa kanssa.
”Vietin lapsena kesiä Mikkelin maalaiskunnassa ja nyt olen ollut kesäristiinalainen jo 30 vuotta. Mikkelin seudulla toteutan mielelläni kohteita etenkin kesäisin.”