Kirjasto tukee nuoria ympäristötunteiden käsittelyssä myös vaatteiden suhteen

Vaatteet ovat aiheena Vaatevallankumous -päivillä 11.-14.4.2022 sekä konkreettisesti että niiden tuotantoon liittyvien ongelmien kannalta. Keskiviikkona 13.4. pääkirjaston Mikkeli-salissa järjestetään Verta, hikeä ja T-paitoja -tilaisuus. Tilaisuudessa näytetään samannimisen dokumenttisarjan jakso ja tavataan sarjassa esiintyvä somevaikuttaja Joona Puhakka. Sarjassa neljä intohimoisesti vaatteisiin suhtautuvaa nuorta suomalaista vaikuttajaa matkustaa Myanmariin ottamaan selvää vaateteollisuudesta ja pikamuodin synnystä. He myös työskentelevät paikallisten työtekijöiden kanssa puuvillapelloilla ja nahka- ja vaatetehtaissa. Verta, hikeä ja T-paitoja -tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Kirjastolla pidetään myös kaksi nuorille tarkoitettua, maksutonta vaatepajaa, joihin voi tuoda vaatteen paikan päällä tehtävää pientä korjausta tai muokkausta varten. Omatoiminen tekeminen on yhtä lailla mahdollista ja siihen voi saada opastusta. Pajassa on myös vaatehuollon niksinurkka. Pajaa pitävät tiistaina 12.4. Esedun tekstiili- ja muotialan opiskelijat ja keskiviikkona 13.4. kaupungin työpajojen nuoret ohjaajiensa kera. Kaikkien neljän päivän ajan on nuortenosasto Hengarissa nuorten vaatteidenvaihtotori, joka toimii ”tuo tullessas, vie mennessäs” -periaatteella.

Huhtikuun alusta lähtien pääkirjastolla on esillä vaate- ja käsityöaiheisia kirjastoaineistoja. Kirjastosta voi lainata myös käsityövälineitä. Pidämme kirjastossa tärkeänä tukea kestävää kehitystä ja kädentaitojen harrastusta. Ympäristötunteita voi käsitellä myös kirjallisuuden avulla. Lumme-Finna –verkkokirjastosta löytyy Toivon kirjahylly, jonka kirjoissa käsitellään ilmastonmuutosta toivon ja toiminnan näkökulmasta”, kertoo kirjastopäällikkö Sylvia Stavén.

Kirjaston Vaatevallankumous liittyy valtakunnalliseen Nuoret ja ympäristötunteet -hankkeeseen, jossa kokeillaan kirjastojen ympäristö- ja ilmastotoimintaa nuoria kiinnostavalla tavalla. Hanketta toteuttavat Mikkelissä seutukirjasto ja nuorisopalvelujen Nuorisotyö ilmastotoivon rakentajana -hanke. Tapahtumassa yhteistyökumppaneina ovat Arjen kiertotalous (ARKI)-hanke sekä Mikkelin kaupungin nuorten työpajat. Tapahtuma kytkeytyy kansainväliseen Vaatevallankumous (Fashion Revolution) -kampanjaan, jonka tavoitteena on tehdä vaateteollisuudesta vastuullisempaa.

Vaatevallankumouksen tapahtumat:

Verta, hikeä ja T-paitoja -tilaisuus pääkirjaston Mikkeli-salissa ke 13.4. klo 12-13. Vapaa pääsy.

Vaatepajat nuorille ti 12.4. klo 16-19.30 ja ke 13.4. klo 10-14 pääkirjastolla. Maksuton.

Nuorten vaatteidenvaihtotori pääkirjaston Hengarissa 11. – 14.4. ma-ke klo 10-18, to klo 10-15.30

Lisätietoja:

Palvelupäällikkö Pia Kontio, Mikkelin seutukirjasto: pia.kontio@sivistys.mikkeli.fi, 044 794 2460

Yhteisöpedagogi Ulla Pötsönen, Nuorisotyö ilmastotoivon rakentajana -hanke: ulla.potsonen@sivistys.mikkeli.fi, 040 129 5035.

https://kirjasto.mikkeli.fi/ymparistotunteet/