Etusivu | Blue Economy Mikkeli | BEM Osaamiskeskus | TKI-ympäristöt
Blue Economy Mikkelin TKI-ympäristöt
BEM osaamiskeskus sisältää useita erilaisia TKI-ympäristöjä, joista osa sijaitsee varsinaisen jätevedenpuhdistamon ulkopuolella. BEM:n TKI- ympäristöt ovat alustoja, joissa voi tehdä monipuolisia vesialan TKI- toimintoja.
Biokaasutuotannon TKI-ympäristö
Biokaasuntuotannon TKI-ympäristö koostuu BioSairilan biojalostamosta sekä sen yhteydessä toimivista TKI-ympäristöistä. Keskeisin on näistä on BioLuuppi-demonstraatioympäristö, jossa kehitetään ja pilotoidaan käytäntöjä ja menetelmiä, joilla parannetaan biokaasulaitosten energiatehokkuutta ja kannattavuutta hallitsemalla tuotantoprosessia entistä paremmin.
BioSairila on aktiivinen EcoSairilan alueen kehittäjä ja etsii kumppanuuksia muun muassa orgaanisten materiaalien käsittelyyn ja jatkojalostukseen. Lisäksi biojalostamomme tuottaman biometaanin hyödyntäminen alueella tarjoaa alueen yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Ville Kakkonen – toimitusjohtaja, BioSairila Oy
Hule- ja suotovesien käsittelyn TKI-ympäristöt
Hule- ja suotovesien käsittelyn TKI-ympäristöissä on mahdollista tutkia ja kehittää hule- ja suotovesien käsittelymenetelmiä sekä puhdistamiseen käytettäviä suodatinmateriaaleja. EcoSairilan alueella on käytössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Deve-hankkeessa kehittämä uudenlainen demonstraatioympäristö jäteaseman suoto- ja hulevesien käsittelyyn. Demonstraatioympäristö täydentää jo olemassa olevaa EcoSairilan kehittämisalustan vesienkäsittelyn TKI-ympäristöjen
Mikkelin Pitkäjärvellä sijaitsee kiinteä suodatinmateriaalien testaukseen soveltuva järjestelmä. Lisäksi Urpolanlammen ja Ristiinan hulevesijärjestelmistä kerättävää tietoa hyödynnetään TKI-toiminnassa.
Mikkelissä toteutettu ympäristö tarjoaa konkreettisia mahdollisuuksia uusien biohiileen pohjautuvien suodatinmateriaalien kehittämiseen ja testaukseen. Meitä ilahduttaa, että kaupunki-infran rakentamisessa otetaan huomioon yritysten kehittämistarpeita.
Charlotta Liukas – kehitysjohtaja, Carbo Culture Oy
Jätevedenpuhdistamon TKI-ympäristöt
Jätevedenpuhdistamon yhteydestä tilat testaukselle ja pilotoinneille. Ainutlaatuiset TKI-ympäristöt mahdollistavat monipuolisen TKI- toiminnan hyödyntäen aitoa jätevedenpuhdistamoympäristöä. BEM-osaamiskeskuksen TKI- ympäristö monipuolisine laiteympäristöineen ja liityntämahdollisuuksineen on tarkoitettu vesienkäsittelyn sekä vesihuollon kiertotalouden ratkaisuiden tutkimukseen, kehittämiseen sekä testaukseen.
Mikkelin Vesilaitos tarjoaa käytännön yhteistyömahdollisuuksia vesiteknologian laite- ja prosessikehityksessä. Myöhemmin toimintaa voidaan ulottaa koskemaan koko vesihuoltosektoria.
Reijo Turkki – johtaja, Mikkelin vesilaitos
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) laboratoriot
Xamkin ympäristötekniikkaan, ympäristöturvallisuuteen sekä vedentutkimukseen liittyvät TKI- ympäristöt koostuvat Mikkelin kampuksen ympäristölaboratoriosta, Savonlinnan kuitulaboratorio sekä lukuisista hajautetuista TKI-ympäristöistä.
LUT-yliopiston erotustekniikan laboratoriot
LUT-yliopiston erotustekniikan laitos tutkii ja kehittää erotusmenetelmiä teollisuuden eri aloille. Mikkelissä sijaitseva yli 30 hengen tutkimusryhmä ja monipuolisesti varusteltu laboratorio luo vahvan perustan jätevedenpuhdistuksen eri menetelmien, uusioveden tuotannon sekä ravinteiden ja muiden arvokkaiden resurssien talteenoton tutkimukselle ja kehitykselle. LUT-yliopiston erotustekniikan laitos toimii lisäksi Lappeenrannassa ja Lahdessa. Laitoksen alaisuudessa toimiva erotustekniikan keskus palvelee yrityksiä TKI-hankkeiden käynnistämisessä.